KAPALI MİYOM AMELİYATLARI

KAPALI MİYOM AMELİYATLARI Resim

KAPALI MİYOM AMELİYATLARI

Miyom Nedir?

Miyomlar kadınların günümüzde en çok karşılaştıkları kadın hastalıklarının başında gelmektedir. Miyom rahmin kas tabakasından kaynaklanan iyi huylu tümörlerden biridir. Çoğunluklu kadınların 30 ile 40’lı yaş dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Miyomlar ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde de nadiren görülebilmektedir. Miyomların çoğunluğu iyi huyludur ve hormonal etkilere bağlıdır. Miyomlar menopoz sonrası dönemlerde eğer bir terslik yoksa küçülürler ama miyomlar küçülmek yerine büyüyorsa takip edilmeli ve gerekirse alınmalıdır. Miyomların vücutta neden oluştuğu bilinmemektedir ve bu miyomların çok az bir kısmı kansere dönüşmektedir. Miyomlar eğer büyür ve hastanın sosyal yaşamını etkilemeye başlarsa bu miyomların vücuttan dışarı çıkarılması gerekmektedir. Bu işlem ameliyat ile mümkündür ve ameliyat yöntemi kapalı miyom ameliyatı ve açık miyom ameliyatı olarak ikiye ayrılmaktadır. 

Miyomlar çoğunlukla belirti göstermez. Çoğu miyom hasta üzerinde herhangi bir şikayete sebebiyet vermeden büyüyebilir. Karın altında ele gelen şişlik ya da kitleler miyom habercisi olabilmektedir. Bazı miyomlar hastalarda şiddetli ağrılı ve kanamalı regl dönemlerine, normal olmayan kanamalara, ağrılı cinsel birlikteliğe ve sırt ağrısına neden olabilmektedir. Miyomların bir kısmı mesaneye baskı yapar. Bu durumda mesane genişleyemez ve idrar fazla depolanamayarak hastanın sık sık tuvalete gitmesine sebebiyet verir. Ayrıca makata baskı yaptığından dolayı sürekli tuvaleti varmış hissi de ortaya çıkar. 

Miyomlar gebeliğe engel olur. Rahmin iç yüzeyi ve iç yüzeyine yakın şekilde konumlanan miyomlar sperm ve yumurtanın birleşmesine engel olur. Bu durumdan kapalı miyom ameliyatı sayesinde kurtulma şansı vardır. 

Kapalı Miyom Ameliyatı Anı, Öncesi ve Sonrası

Kapalı miyom ameliyatı için laparoskopik yöntem ve robotik cerrahi yöntemi kullanılmaktadır. Miyom boyutu 4 ile 5 cmden büyük ise rahim yatağından çıkarmak gerekmektedir. Bölgede kanama olmamasına dikkat edilmeli eğer kanama varsa kanamaya hemen müdahale edilmelidir. Doktorlar ve hastalar tarafından kapalı ameliyatlar açık ameliyatlara oranla daha tercih edilmektedir. Çünkü kapalı ameliyatta daha hızlı iyileşme, daha az ağrı, daha çabuk taburcu olma ve daha az enfeksiyon riski mevcuttur. Kapalı ameliyat için doktorunuzun onay vermiş olması gerekmektedir. 


0 Yorum var:

Yorum Yap

Email Adresiniz görünmeyecektir. *